Azospermi Nedir?

Azospermi menide hiç sperme rastlanılmaması hastalığıdır. Erkeklerin %10-15 inde görülmektedir ve erkek infertilitesinin(kısırlık)  en ağır olan halidir.  Sonuçları  sperm tahlilinde ( spermiogramda) belli olmaktadır. Çok az sayıda sperme rastlanılması ‘oligospermi’ olarak adlandırılır. Menide az miktarda sperme rastlanılması bile önemlidir. Sebebi ise az sayıda da olsa spermleri mikroenjeksiyon yoluyla kullanımı sağlanmaktadır. Bu sayede sperm elde etmeye çalışmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu nedenle en az iki meni örneğinden santrifüj sonrasında çökeltinin mikroskobik incelemesi yapılmadan azospermi tanısı konulamaz. Genel erkek nüfusunun sadece% 2’sini etkiler, fakat erkek kısırlığının % 10-20 ‘sini oluşturmaktadır.

İki tür azospermi vardır. Tıkanıklığa bağlı olan( Obstrüktif azoospermia ) ve tıkanıklığa bağlı olmayan ( Nono-bstrüktif azoospermia ). Tıkanıklığa bağlı olanı, azospermik erkeklerin %40 oranında görülmektedir. Sperm üretilmekte fakat dışarı çıkamamaktadır. Nedenleri şunlardır;

  1. Vazektomi: Spermin taşındığı vas deferens denilen kanalların bağlanmasıdır.
  2. Doğuştan vas deferens yokluğu: Bazı erkeklerde doğuştan bu kanallar yoktur,böyle durumda erkekten genetik bazı testlerin de yapılması gerekir.
  3. Enfeksiyonlar: Özellikle seksüel geçişli bazı hastalıklar; klamidya, bel soğukluğu gibi, bu kanallarda tıkanmaya sebep olur.

Tıkanıklığa bağlı olmayanı,  azospermik erkeklerin  %60 ında görülmektedir ve sperm üretim sorunu yaşanmaktadır. Nedenleri şunlardır;

    1. Genetik bozukluklar,
    2. testislerin doğuştan yukarıda kanallarda kalması
    3. Testis torsiyonu
    4. Bazı enfeksiyonlar
    5. Radyasyon
    6. Toksik maddeler, madde bağımlılığı, alkol
    7. Kemoterapi ve radyoterapi
    8. Kromozom hastalıklar
  • Azosperminin belli bir belirtisi bulunmamaktadır.

Azospermi tanısı nasıl konur?

Azospermi tanısı konması için en az iki meninin ayrı mikroskobik incelemesi şartı vardır. Tanı konulan erkeklerin detaylı bir öz geçmişi alınıp, fiziki olarak muayene edilmesi gerekmektedir. Yapılacak laboratuvar incelemeleri sayesinde buna neden olan sebepler teşhis edilebilir. Bu inceleme yapılırken FSH ve testosteron hormon değerleri belirlenmelidir. Ayrıca fiziki muayene sırasında vas deferans adındaki toplayıcı kanallar değerlendirilmelidir. Fizik muayenede değerlendirilmesi gereken bir diğer unsur da testislerin boyutudur.

İlginizi çekebilir  Dış Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Azospermi Tedavisi Nasıl Olur?

Azospermi de kalıcı bir tedavi yoktur. Sadece sperm üretmek amaçlı cerrahi operasyon gerçekleşir. Bu sayede gebelik sağlanmaktadır.

Tıkanıklığa bağlı gelişen azospermialarda iki yöntem kullanılmaktadır.

  1. PESA (Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu): Lokal anestezi sonrası ciltten iğne ile girerek epididimden sperm elde etme tekniğidir.
  2. MESA (Mikro Epididimal Sperm Aspirasyonu): Açık cerrahi yöntemle epididimin mikroskop
    altında gözlenerek kanallardan sperm elde edilmesi yöntemidir. Daha iyi kalitede sperm elde etmeyi sağladığından bu yöntem kullanılmaktadır.
Azospermi MikroCerrahi
Azospermi MikroCerrahi

Tıkanıklığa bağlı gelişmeyen azoospermialarda mikroskop eşliğinde TESE yöntemi kullanılır. Bu yöntemde genel anesteziyle hastanın testisi tek bir kesik ile tamamen açılır, testis dokusu mikroskop ile 20 kat büyütülerek sperm üretimi olan bölgeler tespit edilir ve o bölgelerden doku örnekleri alınır. Sonra dikilerek ameliyat bitirilir. Bu yöntem biyopsi yöntemine göre daha başarılıdır.