Ağız ve diş sağlığıyla alakalı yaşanan problemler genellikle kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. İyi bir ağız bakımı için doğru diş fırçası seçmek ve etkin bir diş fırçalama yöntemi kullanmak gerekir.

Ağız bakımı

Ağız ve diş sağlığı için en önemli faktör bireyin ağız bakımını iyi yapmasıdır. Yapılan araştırmalar, doğru bir teknikle diş fırçalayan kişi sayının ülkemizde %0,9; fırçalamaya ayrılan süreninse 34 saniye olduğunu gösteriyor.

Doğru ürün ve etkin bir yöntem kullanıp, ağız bakımı için yeterli süreyi ayırdığınızda,  ağız ve diş kaynaklı pek çok problemden kurtulabilirsiniz.

Diş fırçası seçimi

Doğru diş fırçası seçimi ağız bakımı için oldukça önemli.

İyi bir ağız bakımı için öncelikli olarak doğru fırça seçimi yapmak gerekir. İdeal fırçanın özellikleri;

  • Fırça kılları sık ve uçları yuvarlatılmış olmalı
  • Fırça orta sertlikte (medium) olmalı
  • Fırça kılları düz kesim olmalı
  • Fırçanın baş kısmı çok büyük olmamalı

Fırça seçimini yaparken bazı özel durumlara da dikkat etmek gerekir. Eğer diş etlerinde problem veya hassasiyet varsa, dişlerde aşınmalar veya diş etlerinde çekilmeler varsa daha yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir.

Eğer ağız içinden cerrahi bir operasyon geçirdiyseniz veya diş teli kullanıyorsanız, diş hekiminin tavsiye edeceği türde diş fırçası kullanmanız gerekir.

Bir diş fırçası ne kadar süre kullanılabilir?

Diş fırçasının kullanım süresinin dolduğunu, kıl demetlerinin birbirinden ayrılıp dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Düzenli kullanıyorsanız, 3-4 ay içerisinde diş fırçası kullanım süresini dolduracaktır.

Kullanım süresi dolan diş fırçası etkin temizlik yapamayacağından mutlaka değiştirilmelidir.

Diş fırçalama yöntemi

Diş fırçası 45’lik açıyla diş etine bakar vaziyette, diş ile diş etinin birleşim noktasına yerleştirilir. Birinci hareket, hem diş hem de diş eti, masaj yapar gibi oval hareketlerle fırçalanır. Bir bölgede oval hareket 10 kez tekrarlanmalıdır. İkinci fırçalama hareketi, diş etinden başlayarak dişin sonuna kadar süren süpürme hareketidir. Bu harekette 5 kez tekrar edilmelidir.

İlginizi çekebilir  İmplant ve implant destekli sabit protezler

Dişlerin sadece dış yüzeyleri değil iç yüzeyleri de aynı şekilde fırçalanmalıdır. Özellikle alt çene ön dişlerin arka yüzleri, yoğun diş taşı oluşumundan dolayı daha hassas fırçalanmalıdır.

Fırçalama işlemi yaparken çok baskı uygulamamak gerekir. Aşırı baskı zamanla diş etlerinde çekilmelere neden olacaktır.
Fırçalama işlemi sabah ve akşam olmak üzere 2 defa yapılmalı ve en az 2 dakika sürmelidir.

Diş fırçasına ne kadar macun sürülmeli

Diş fırçasına gereğinden fazla macun sürmek yanlış bir kullanımdır.

Diş macunu içeriğindeki partiküllerden dolayı zamanla diş yüzeylerinde çizilmeler yapar. Bu yüzden fırça üzerine fazla macun sürülmemelidir. Nohut büyüklüğündeki macun miktarı fırçalama işlemi için yeterlidir.

Islatılarak kullanılan fırça kılları fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyecekleri için fırçalama işlemi öncesinde diş fırçası ıslatılmamalıdır.

Ağız bakımını tamamlamak için diş ipi ve ara yüz fırçası

Diş fırçaları, dişlerin dizilim ve birbirleriyle olan kontak noktalarından dolayı dişlerin ara yüzeylerini temizleyemez. Dişlerin ara yüzeylerine biriken gıda artıkları, diş eti hastalıklarına ve diş çürüğü oluşumuna neden olur. Bu bölgeleri temizleyebilmek için diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmak gerekir.

Diş ipi kullanımı

Diş ipi, yeterli miktarda koparıldıktan sonra her iki elin orta parmağına sarılır ve her iki elin baş ve işaret parmağı ile tutulur.

Diş etine zarar vermemesi için diş ipi, dişlerin arasına hafif bir kuvvet uygulayarak geçirilmelidir. Araya geçirildikten sonra dişin en dip noktasına kadar getirilmeli dişin yüzeyine sarılarak yukarıya doğru çekilmelidir. Aynı şekilde komşu dişin ara yüzü de temizlendikten sonra, o bölge için işlem tamamlanır.

Ara yüz fırçası kullanımı

Ara yüz diş fırçaları 0,3mm den 1,2mm kadar değişen boyutlarda bulunmaktadır. Dişlerin ara yüz boşluklarının genişliğine göre bir ara yüz fırçası tercih etmek gerekir. Farklı bölgelerde, farklı boyutlar kullanılarak kombinde yapılabilir.

İlginizi çekebilir  Diş teli hakkında bilinmesi gerekenler

Fırçalama işlemi bittikten sonra ara yüz fırçası ıslatılarak dişlerin ara yüzlerindeki boşluklarda ileri-geri hareketi ile kullanılır. Bir ara yüz fırçası 1 ay kadar kullanılabilir.

Ağız bakımında son işlem dilin fırçalanması

Dil üzerindeki tat tomurcuklarından dolayı girinti-çıkıntılı bir yüzeye sahiptir. Bu yapısından dolayı ağız içinde gıda artıklarının en çok bulunduğu yerdir. Ağız kaynaklı kokuların en büyük etkenidir. Bu yüzden dil fırçaları yardımıyla, dilinde fırçalanması, gıda artıklarının uzaklaştırılması gerekir.

Dili fırçalayabilmek için dil sonuna kadar ağız dışına çıkartılarak dil fırçası dilin en arka noktasına yerleştirilir. Fırçaya dilin en uç noktasına kadar kazıma hareketi yaptırılır. Böylelikle dil yüzeyi temizlenmiş olur.