Kabızlık Nedir?

Kabızlık, dışkılama yapılırken zorlanmaya ve karında şişkinliğe sebep olan, insanları rahatsız eden bir problemdir. Dışkı bazı sebeplerden sindirim sisteminde yavaş ilerler ve bundan dolayı dışkı kurur ve sertleşir. Dışkılama yaparken bu yüzden zorlanılır. Bu da karın ağrısına ve karında şişkinliğe sebep olabilir. Herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Kişinin haftada 3 defadan az tuvalete çıkması ve bu durumun 6 aydır sürüyor olması kabız olduğu anlamına gelir. Kabızlık bazen tek başına bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaz. Ateş ya da kusma gibi hastalık belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Belirtilerinde kabızlık olan hastalıklar arasında önemlileri kolon kanseri ya da hemoroiddir.

Kabızlık Nedenleri

Kabızlığın nedenleri arasında en önemlisi beslenmedir. Sağlıksız ve düzensiz beslenme sindirim sistemimizin bozulmasına neden olur. Yapılan lif bakımından eksik diyetler, lifli gıdaların tüketilmemesi, sürekli et, süt ya da yumurta gibi besinler tüketmek başlıca nedenlerindendir. Diğer nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Sıvı tüketiminin az olması,
  2. Hareketten uzak bir yaşam tarzı,
  3. Tuvalet ihtiyacını zamanında gidermemek,
  4. Uzun süre oturmak ( felç olmak ya da oturarak çalışmak)
  5. Şeker hastalığı,
  6. Vücudun tuz kaybı yaşaması,
  7. Müsil gibi ilaçların sık kullanımı,
  8. Hipotiroid gibi metabolizma yavaşlatan hastalıklar,
  9. Stresli bir yaşam, depresyon kabızlığa yol açabilir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlığın nasıl geçeceğini öğrenmemiz için öncelikle sorunun kaynağına yani neden olduğuna bakılması gerekir. Kişi yeterince sıvı almıyorsa sıvı tüketimini arttırmalı, lifli besinler tüketmiyorsa meyve ve sebze ağırlık beslenmeye başlanması kabızlığın tekrarlanmaması için önemlidir. Diğer kabızlığa iyi gelenler şu şekildedir.

  1. Hareket etmek: Günde yarım saatlik tempolu yürüyüş yapmak metabolizmanızı çalıştıracaktır.
  2. Bol sıvı tüketin: Günde içilmesi gereken su miktarı 2 litreyi geçmelidir. Doğal maden suyu tüketmekte kabızlığa iyi gelecektir.
  3. Lifli besinler tüketin: Meyve ve sebze gibi lifli besinler bağırsaklardan kolayca geçeceği için sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olacaktır.
  4. Diyet yaparken dikkatli olun: Diyet yaparken tek besine yönelmeyin, her türlü besine vücudun ihtiyacı var. Doğal yağlar, protein, lifli besinler tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduğunca doktor kontrolünde diyet yapın.
İlginizi çekebilir  Kansızlık (Anemi) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kabızlık İçin Meyve Tüketimi Çok Önemlidir.
Kabızlık İçin Meyve Tüketimi Çok Önemlidir.

Kabızlık başladığı andan itibaren kişiyi yiyecekler konusunda seçici olmaya yöneltir. Kabızlıkta yiyeceğimiz besinler seçerken en önemli unsurlardan bir tanesi besinin lif içermesidir. Meyve ve sebzeler ise lif açısından zengin besinler olmasının yanında insan vücuduna gerekli olan vitaminleri de ayrıca karşılamaktadır. Sabahları 1-2 tane tüketilen kuru kayısı ya da kuru incir sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olacak ve kabızlığın ilerlemesini bir nebzede olsa durduracaktır. Ayrıca kabız olunduğunda günde 1 kaşık keten tohumu tüketimi müshil ilacı yerine geçebilir. Sırasıyla tüketilmesini önerdiğimiz besinler şu şekildedir.

Pırasa, ıspanak, erik, kiraz, elma, zeytinyağı, kuru üzüm, badem, fıstık, ananas, armut, böğürtlen, ahududu, şeftali, patates (kabuğuyla birlikte haşlanmış), haşlanmış brokoli, brüksel lahanası, lahana, pazı, enginar, kuşkonmaz, havuç, yeşil fasulye, nohut, barbunya, esmer pirinç, kepekli ekmek, yulaf, arpa, darı.