Katarakt Nedir?

Katarakt, gözün içinde bulunan merceğin bazı nedenlerden dolayı saydam olmaktan çıkıp opak hale gelmesidir. Bu merceğin saydam ya da şeffaf olması gereklidir çünkü biz bu sayede görüntüleri net olarak ayırt ediyoruz. Opak hale gelen mercek görmede bozuklukların ortaya çıkmasına sebep olur. Genellikle 50 yaşından sonra görülme ihtimali artar. Yaşlılarda ortaya çıktığı gibi doğuştan gelen bir nedenden dolayı bebeklerde de görülebilir. Tedavi olunmadığı sürece körlüğe kadar gittiği durumlarda vardır. Kişinin yaşam kalitesini de etkilemektedir. Bu yüzden kataraktın tedavi edilmesi gerekir.

Katarakt Nedenleri

Kataraktın nedenleri arasında öncelikle yaşın ilerlemesi bulunmaktadır. Yetişkinlerde göze gelen darbelerden kaynaklı gözde oluşan travma, diyabet, göz içinde iltihaplanma (üveit), böbrek hastalıkları, göz tansiyonu, radyasyon, yüksek tansiyon ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullanılması, C vitamini eksikliği olması, hipotiroid, hipertiroid, fazla güneş ışığına maruz kalma gibi nedenlerden oluşabilmektedir.
Çocuklar ve bebeklerde ise akraba evliliği olması, anne karnında hastalık geçirmesi, kalıtımdan kaynaklı nedenlerden dolayı oluşabilmektedir.

Katarakt Belirtileri

Katarakt Hastalarının En çok Belirttiği Olay Göze Perde İnmesidir.
Katarakt Hastalarının En çok Belirttiği Olay Göze Perde İnmesidir.

Kataraktın belirtileri belirgin bir şekilde anlaşılmaktadır. Kişiler gözlerine perde indiğini ya da kirli bir camdan dışarı bakıyor gibi hissettiklerini söylemektedirler. Bu nedenle kolay anlaşılabilen bir hastalıktır. Diğer belirtileri ise şu şekildedir.

1) Görmede yavaş yavaş bozulma,
2) Işığa karşı hassasiyet,
3) Çift görme,
4) Okumada zorluk çekilmesi,
5) Gece görüşünde bozukluk,
6) Renklerin soluklaşması veya sararması,
7) Işıkta gözlerin kamaşması gibi,
8) Gözlük numaralarında sık değişim gibi belirtiler görülebilmektedir.

Bu belirtilerin görülmesi doğrultusunda göz doktoruna gidilmesi gerekir.

Katarakt Tedavisi

Kataraktın tedavisinde ilaçlar kullanılmamaktadır. Tek çözüm ameliyattır. Ameliyatta mercek değişimi gerçekleştirilir. Bu sayede belirtiler tamamen kaybolur. Kataraktın kaybolmasıyla yakın ya da uzak görüşteki bozukluklar düzelebilmektedir. Bu da hastanın hayat kalitesini artırmaktadır. Ülkemize yurt dışından hastalarda gelebilmektedir. Bu da ülkemizde ameliyatların diğer ülkelere göre hem ucuz hem de kaliteli olduğunu göstermektedir.

İlginizi çekebilir  Egzama Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kataraktın tedavi edilmemesi durumunda:
1) Uzak ve yakın görüş yavaş yavaş kaybolur,
2) Göz tansiyonunda artma görülebilir,
3) Göz tembelliği oluşabilir,
4) Körlük oluşabilir.
Bu nedenle tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

Katarakt Ameliyatı

Tek tedavinin ameliyat olması ülkemizde bu ameliyatı olan kişilerin çok fazla olmasına neden olmaktadır. Ameliyat  eski yöntemlerde dikişli ve zorluydu. Teknolojinin gelişmesiyle beraber dikişsiz ve ağrısız ertesi gün görmenizin düzelebileceği duruma gelmiştir. Bu nedenle korkulacak bir durum kalmamıştır. Artık her hasta gönül rahatlığıyla tedavi olabilmektedir.Ameliyattan 1-2 gün sonra görme netleşmeye başlamaktadır.  Eskiden kataraktın ilerlemesi beklenmekteydi ama şimdi ise beklenmemesi gerektiği ve hemen tedavi edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu sayede kataraktın göze daha fazla hasar vermesinin önüne geçilmiş olunur.

Katarakt Ameliyat Yöntemleri

Ameliyat yöntemleri iki tiptedir.

1) İntakapsüler: Eski bir yöntemdir ve göz merceği tamamiyle çıkarılır.
2) Ekstrakapsül Katarakt Ekstarksiyonu: Bu yöntemde merceğin bir kısmı alınır, diğer kısımlar FAKO yöntemiyle temizlenmektedir. Temizlendikten sonra göz içine yapay mercek yerleştirilir.