Krup Nedir?

Krup, sıklıkla 6 aylık ve 3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ses telleri ve soluk borusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Çocukta solunum yolları iltihaplandığı için şişer ve bu şişme çocuğun nefes alıp verirken zorlanmasına neden olur. Sonbahar/kış aylarından görülür. Genellikle hafif atlatılan bir hastalıktır. Çok az çocuk bu hastalığı ağır geçirmektedir. Sağlık açısından tehlikeli olduğu durumlarda bulunmaktadır. Çocukta bir defadan fazla bu hastalık görülebilmektedir. Bu yüzden anne-babaları çoğu zaman korkutmaktadır. Aniden başlar. 5-6 gün içinde iyileşme gösterir fakat öksürük devam edebilir.

Krup Nedenleri

Virüslerden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu virüsler, S virüsü, influenza A tipi virüsü, rinovirüs, adenovirus, Coxsackie virüsü ve  parainfluenza virüsleridir. genelde  parainfluenza virüsü nedeniyle ortaya çıkar. Virüslerin ağız, solunum gibi yollarla buluşması sonucu oluşur. Sık sık bu hastalık oluşuyorsa alerji ya da reflü olabilir.

Krup Belirtileri

Krupla soğuk algınlığıyla aynı belirtileri gösterdiğinden karıştırılabilmektedir. Ama belirgin özelliklerin bilinmesinde yarar var, bu sayede krupla soğuk algınlığı karıştırılmamış olur. Erken teşhis bu tür hastalıkların ilerlememesi için önemlidir.

1) Sert ve havlar gibi öksürük,
2) Ses kısıklığı,
3) Nefes alırken ses çıkması,
4) Yüksek ateş,
5) Burun akıntısı,
6) Gözde yaşarma,
7) Halsizlik, yorgunluk
8) Boğazda ağrı görülmektedir. Bu belirtiler sabah yokken akşam birde ortaya çıkabilir. Bu belirtiler gece yatarken daha ağır olabilir.

Krup Tedavisi

Çocuğunuzda krupla ilgili belirtilerle ilk olarak karşılaşıyorsanız acil servise götürmeniz gereklidir. Tanı koyulması için soğuk algınlığından ayrılan bir belirtisi var o belirtinin görülmesi gerekir. Bu belirti ise havlama sesini andıran öksürüktür. Bu tanının konulmasında en önemli yardımcıdır. Tanının konulmasının ardından çocuğun rahatlaması açısından hastanede tedavi uygulanır. Krup tekrarlayabilecek bir hastalıktır. Bu yüzden her zaman tetikte olmakta yarar var.

İlginizi çekebilir  Anaokulları ve kreşlerdeki bulaşıcı ve yaygın hastalık

Hastanede Krup Tedavisi

Krup Hastalığında Hastanede Soğuk Buhar Uygulanır.
Krup Hastalığında Hastanede Soğuk Buhar Uygulanır.

20-30 dakika çocuğun nefes alabilmesini kolaylaştırmak için soğuk buhar uygulanır. Bu yöntemler sadece çocuğu rahatlatmak için kullanılır, ateş düşürücü ilaçlar yazılabilir. Gerekli görüldüğünde adrenalin veya kortizon buharı verilebilir, kortizon iğnesi uygulanabilmektedir. Çocuğun bir-iki saat hastanede izlenmesi gerekebilir. Tedaviye cevap veriyorsa eve gönderilir, cevap vermiyorsa hastaneye yatışı istenebilir. Farklı sebeplerden olup olmadığı araştırılır. Ona göre tedavi uygulanır. Hastalığın ağır olduğu durumlarda da hastaneye götürmeniz de yarar var. Hafif olan krupu evde tedaviyle iyileştirebilirsiniz. Doktorunuza danışmak şartıyla.

Evde Krup Tedavisi

Evde çocuğa bol bol sıvı vermelisiniz. Yatarken çocuğun başının yüksek kalması nefes almasını da kolaylaştıracaktır. Çocuğunuzun ağlamamasına ve sakin olmasına özen gösterin çünkü ağlarken nefes darlığı artabilmektedir. Evin çok sıcak bir havada olmaması gerekir. Soğuk havanın içeri girmesine izin vermelisiniz. Nefes alması kolaylaşacaktır. Antibiyotik kullanmamaya özen gösterin. Ev ortamında sigara içmeyin. Bol bol istirahat önemlidir. Eğer tedavi sürecinde farklı belirtilerle karşılaşırsanız doktorunuza mutlaka danışın.

Krup’tan Çocuğumuzu Nasıl Koruruz?

el-yikamak
Krup’tan Korunmak İçin Hijyen Çok Önemlidir.

Virüs kaynaklı olması aslında fazlaca korumamızın mümkün olmadığını göstermektedir. Ellerini sık sık yıkatmalı, bu alışkanlığı ona kazandırmalısınız. El yıkama alışkanlığı kazandırmak çocuklarımızı sadece kruptan değil diğer viral hastalıklardan da koruyacaktır. Bu bilinci onlara kazandırmamız gereklidir. Çocuğunuzun düzenli ve sağlıklı beslenmesi önemlidir. Soğuk algınlığı ya da grip olan kişilerden uzak tutmalısınız. Onlarla aynı havayı solumalarına, temas etmelerine izin vermemeliyiz. Katı yiyecek tüketmeye başladıklarıında meyve ve sebze ağırlık beslenmelerine özen göstermelisiniz.