Günümüzün riskli hastalıklarından bir olan beyin tümörü yeni doğan bebekler dahil her yaşta insanda görülebilen, erken teşhis edilmesi ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Beyin tümörü; kendiliğinden oluşabileceği gibi diğer organlarda oluşan tümörlerin beyne sıçraması ile de ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde veya teşhis için geç kalındığında ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğu için periyodik olarak beyin taraması ve kontroller düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır.

Beyin Tümörü

Beyin tümörü, beyinde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucunda oluşur. İyi huylu ve kötü huylu ( kanser ) olmak üzere ikiye ayrılır. Beyin zarında bulunan hücrelerin kendiliğinden çoğalması ve büyümesi durumunda oluşan tümör iyi huylu olmasının yanında risk oranı azdır. Tümör iyi huylu olması durumunda ilaç tedavisi, ışın tedavisi ile yok edilir ve hasta sağlığına kavuşabilir. Ancak beyinde oluşan tümör kötü huylu ise bu kanser hastalığının oluştuğu anlamına gelir. Bu durumda hasta ilaç tedavisi, ışın tedavisi ve son aşama olan cerrahi operasyon ile tedavi edilir. Kötü huylu beyin tümörü tedavisinde başarı oranı az olmakla birlikte cerrahi operasyon sonrası sağlığına kavuşan hasta sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur.
Beyin tümörünün iyi huylu olması durumunda bile vücudumuzda farklı fizyolojik tahribatlara neden olur. Beyinde oluşan tümörler; kafatası içinde oluşan basıncı artırarak beyin zarına basınç uygular. Bu durum vücudumuzun kontrol mekanizması olan beyin loblarında baskı oluşmasına ve beynin loblarının görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememesine neden olur. Beyin tümörünün bir diğer zararı ise büyürken beyin zarına yapışık olduğu için zar üzerinde iltihap oluşturarak beynin şişmesine neden olmasıdır.

Beyin tümörü nedeniyle beyinde  oluşan her tahribat ve iltihaplanma tedavi edilemediğinde;

  1. Epilepsi ve türevi rahatsızlıklar,
  2. Sürekli ve şiddetli baş ağrısı,
  3. Kısmi felç,
  4. Fiziksel hareket yetisinin azalması ve kaybolması,
  5. Kişilik bozuklukları ve bilinç kaybı

gibi rahatsızlıklar  ortaya çıkabilir. Beyin tümörü iyi huylu bir tümör olsa dahi bu tahribatlar kişilerin normal yaşamlarını olumsuz bir şekilde etkileyeceği için hastayı psikolojik olarak da etki altına alır.

Çeşitleri

Beyin tümörü iyi huylu ve kötü huylu beyin tümörü olarak ikiye ayrılsa da kendi içinde derecelendirilmiştir. Buna göre beyin tümörü çeşitleri;

1. Derece : Bu tümör hücreleri ile beynin sağlıklı hücrelerinin yapısı aynı olmakla birlikte bu tümör hücrelerinin büyümesi oldukça yavaş olur.

2. Derece : Bu tümör hücreleri ile beynin sağlıklı hücreleri benzer yapılara sahip olsalar da kötü huylu beyin tümörü olarak sınıflandırılmıştır. Büyümesi 1. Derece beyin tümörüne göre daha hızlı seyreder.

İlginizi çekebilir  Günde 2 fincan türk kahvesi tüketilmesi öneriliyor

3. Derece : Kötü huylu beyin tümörü olan bu hücreler yapı olarak beyin hücrelerinde farklılık gösterir. Ayrıca büyüme ve çoğalma hızı diğer türlere göre çok hızlıdır.

4. Derece : Beyin tümörünün en zararlı olan türüdür. Çok hızlı bir şekilde çoğalır ve sağlıklı hücrelerin yapısının bozulmasına neden olur. Yapısı ve şekli 1,2,3 sınıf beyin tümörü hücrelerinden farklıdır.

Belirtileri

Beyin Tümörü Belirtisi
Beyin tümöründe erken teşhis çok önemlidir.

Baş ağrısı; beyin tümörü, beyin zarına baskı yaptığı için kişide sürekli bir baş ağrısı durumu oluşur. Normal bir baş ağrısından çok daha şiddetli olan baş ağrısı  önce çok hafif bir şiddette ortaya çıkar ve sürekli artarak devam eder.

Mide bulantısı ve kusma; Kişinin baş ağrısı ile birlikte mide bulantısı çekmesi ve mide bulantısının  artması sonucunda kusması % 70 oranında beyin tümörü belirtisi olarak kabul edilmektedir. Beyin tümörü hastalarının genelinde görülen mide bulantısı ve kusma dikkate alınması gereken bir belirtidir.

Görme bulanıklığı ve çift görme;  beyin tümörü beyin zarının farklı yerlerinde ortaya çıkabildiği için görme yetisini sağlayan beynin arka lobu üzerine baskı uyguladığında  görme bozuklukları ortaya çıkabilir. Genellikle bulanık görme ve daha nadiren çift görme şeklinde oluşan  görme bozuklukları beyin tümörü belirtisidir.

Güçsüz hissetme ve uyuşma; beyin tümörüne bağlı olarak kollarda ve bacaklarda güçsüz hissetme,  denge kaybı ve sinirsel rahatsızlıklara bağlı hareket eksikliği görülebilir. Beyin tümörü ilerleyen evrelere ulaşmış ise kol ve bacaklarda uyuşmalar, yürürken yalpalama, vücut dengesinin kaybolması gibi belirtiler ortaya çıkar.

Konuşma bozukluğu;  Beyincik üzerine sıçrayan beyin tümörü kişilerde konuşamama, konuşma bozukluğu,  kelimeleri ifade edememe gibi belirtiler ortaya çıkarır.

Sara nöbetleri; beyin tümörü hastalığının en belirgin özelliklerinden biri de epilepsi ( sara ) nöbetleri oluşmasıdır.  Panik atak ve sara nöbetleri 20 yaşından sonra ortaya çıkan  rahatsızlıklar olduğu için beyin taraması yaptırılması ve beyin tümörü belirtisi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Bilinç kaybı; beyin zarına yapışık olarak büyümeye devam eden beyin tümörü beyinciğe yaptığı baskı ile kişinin bilinç kaybı yaşamasını ve hafızasını geçici olarak kaybetmesine neden olur. Beyin tümörü hastalarında teşhis geç yapıldığında aile bireylerini tanıyamama ve bilincini yitirme gibi durumlar sık sık ortaya çıkar.

Tanısı

Beyin Tümörü Tanısı
Beyin tümörünün tanısında birçok test uygulanır.

Beyin tümörünün tanısı hastanın hikayesine göre detaylı fizik muayenesi, tatma, görme, duyu, denge, kuvvet,refleks testi, koordinasyon testi, hafıza ve düşünme yeteneği testi gibi testler uygulanarak yapılabilir. Ayrıca doktorun veya uzanın gerekli görmesi halinde anjiogram, bilgisayarlı beyin tomografisi, magnetik rezonans görüntüleme, difüzyon tensor görüntüleme, fonksiyonel magnetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, biopsi doku örneği analizi, hormon ve kan testlerini içeren radyoloji testleri yapılarak beyin tümörü tanısı konur.

İlginizi çekebilir  Polikistik Over Hastalığı

Nedeni

Beyin tümörünün oluşumu;

  1. Çevresel etkenler, kötü ve dengesiz beslenme, kalıtsal bozukluklar, bilgisayar, cep telefonu, yüksek gerilim hattı gibi radyasyon yayan elektronik alet ve tesisatlar,
  2. Yüksek enerji ile çalışan ısıtıcı cihazlar, çözücü aletler,
  3. Annelerin gebelik dönemlerinde tuz oranı fazla et ve çok fazla alkol tüketmesi,
  4. Koruyucu katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmesi,
  5. Yüksek miktarda alkol ve tütün tüketilmesi,
  6. Psikomatik ilaçların kullanımı,

gibi etkenler sonucunda meydana gelir.

Tedavisi

Beyin Tümörü Tedavisi
Beyin tümörünün tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılır.

İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılan beyin tümöründe kötü huylu ( kanser ) tümörler mutlaka tedavi edilmesi gerekirken iyi huylu tümörler büyüme durumuna göre tedavi edilebilir veya ameliyat ile alınabilir. Beyin tümörü tedavisi günümüzde üç  farklı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemlerden ilki radyoterapi yöntemi, ikincisi ise cerrahi, üçüncü yöntem ise kemoterapi yöntemidir.

Radyoterapi yöntemi:  İyi huylu ve kötü huylu beyin tümörünün ilk evre teşhis edilmesi sonrasında genel olarak radyoterapi tedavi yöntemi tercih edilmektedir. İyonlaştırıcı  ışın tedavisi olarak bilinen radyoterapi yöntemi ilk evre de başarılı bir tedavi yöntemi olarak uygulanır.

Kemoterapi yöntemi:  Kötü huylu beyin tümörü ( kanser ) için uygulanan antikanser haplarının kullanıldığı tedavi yöntemidir. Bu yöntem, kanser hücrelerinin büyümesini önlemek, kanser hücrelerini kontrol altına almak ve kanser hücrelerinin oluşturduğu tahribatı ortadan kaldırmak için tercih edilir.

Cerrahi yöntemler: Son çare için kabul edilen yöntem cerrahi yöntemdir. Bu yöntem büyüyen iyi huylu beyin tümörünün ve beyne baskı yapan kötü huylu beyin tümörünün tamamen temizlenmesi için tercih edilir.

Beyin tümöründen korunabilmek için radyasyon yayan alanlardan ve elektronik cihazlardan uzak durmalı, bu alanlarda olabildiğince az kalmalıyız. Ayrıca koruyucu katkı maddesi içeren, raf ömrü uzatıcı etken madde içeren besinlerden ve gıdalardan uzak durmalıyız. Organik ve doğal beslenmeli, sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, düzenli ve dengeli beslenmeliyiz. Alkol ve tütün ürünlerini kullanmamalı, psikolojimizi ve motivasyonumuzu üst düzeyde tutarak moral bozacak veya bizi üzecek her türlü durumdan/olaydan uzak kalmaya çalışmalıyız. Beyin tümörü yeni doğmuş bir bebekte annesinin gebelik döneminde sağlıksız beslenmesi ve dikkat etmemesi nedeniyle oluşabileceği gibi her yaşta kadın ve erkekte de oluşabilir. Özellikle 20 yaşını geçmiş bireylerde yaygın olarak görülen bir tümör çeşidi olduğu için anne ve babalar çocuklarına daha fazla dikkat etmelidir.