Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği, genellikle bebeklik ve çocukluk çağında görülen viral yolla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan virüs varicella-zoster virüsüdür. Deride küçüklü büyüklü oluşan kırmızı içi su dolu noktalar oluşur. Bahar ve kış mevsimlerinde görülme olasılığı daha yüksektir. 5-10 gün içinde geçmekte ve noktalar kuruyup dökülmektedir. 2-9 yaş arasındaki çocuklarda daha sık rastlandığı görülmektedir. Bu hastalığı çocukken geçirmek ileride yaşlarda geçirmemenizi sağlayabilmektedir çünkü bu hastalığa karşı vücudumuz direnç kazanmış olur. Vücudunuz bu hastalıkla savaşmayı öğrenmiş olur. Tabii ki istisnalar vardır. Eğer hastalık sırasında oluşan noktalar kaşınırsa izleri kalıcı olabilmektedir. Genellikle çocukluk çağında ortaya çıksa da yetişkinlerde bu hastalık herpes zoster (zona) olarak karşımıza çıkar. Yetişkinlik döneminde sağlık açısından tehlikeli durumlar ortaya çıkarabilmektedir.

Suçiçeği Belirtileri

Suçiçeği
Suçiçeği

Ciltte döküntüler oluşmadan önce ateş 38,5°C-39°C, baş ağrısı, karın ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık görülebilir, ağır olduğu durumlarda ateş 40,5 °C ye kadar çıkabilmektedir. Bu belirtiler önce grip zannedilse de sonra hastalık kendini belli etmeye başladığında suçiçeği olduğu anlaşılır. Ciltte döküntüler ortaya çıkar ardından bu döküntüler sivilce şeklinde kızarık noktalar halini alır. Kaşınmadığı sürece bu kızarıklıklar 5-10 gün içinde geçmektedir. Vücudun sadece belli bölgelerinde görülür. Bu bölgeler göğüs, sırt, yüz ve baş bölgeleridir. Eğer bu kızarıklıklar kaşınırsa diğer bölgelere de sıçrayabilmektedir.

Suçiçeği Tedavisi

Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi bunda da hastalığı tam olarak geçirecek bir ilaç bulunmamaktadır. Etkilerini azaltacak yani çocuktaki ateşi düşürecek şuruplar, kaşıntıları azaltacak ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar hafif kaşıntılar da losyon ve ağır kaşıntı olanlarda hap olarak verilir. Losyon olarak kalaminli losyon veya antihistaminli bir hap kullanılabilir. Çocukların kızarıklıkları kaşımamaları için tırnaklarının kesilmesi ve törpülenmesi önemlidir. Her gün sabunla temizlenmeli, hastanın çamaşırları ve yattığı çarşaf ve yastıklar düzenli olarak değiştirilmeli dezenfekte edilmelidir.  Çocuğa asla aspirin verilmemelidir. Karaciğer fonksiyonlarının bozulma ihtimali artar.

İlginizi çekebilir  Kolesterol Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Suçiçeği Komplikasyonları

Suçiçeğinde az da olsa komplikasyon oluşabilmektedir. Bu hastalığın ağır seyrettiği durumlarda oluşmaktadır. Bu komplikasyonlar;
1) Hepatit
2) Zatürre
3) Hastalık iç organlara yayılabilir.
4) Böbrekte iltihaplanma ( Nefrit) ,
5) Kalp zarında iltihaplanma,
6) Pankreasta iltihaplanma görülebilmektedir

Suçiçeği Bulaşma Yolları

Suçiçeği bulaşıcı hastalıklar kategorisindedir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Hasta olan kişiyle yakın temas ve kişisel eşyalarının kullanımı, virüs havada 1-2 saat gibi sürede canlı olarak kalabildiği için hasta olan kişin hapşırması, öksürmesi yoluyla bulaşabilmektedir. Hastalığı ortaya çıkmasından 2 gün ve hastalığın 4-5 gün sonrasına kadar bulaşıcılığı vardır. Hastayla temastan 14-15 gün sonra kuluçka dönemi biteceği için hastalık oluşmaya başlar.

Suçiçeğinden Korunma Yolları

Bu hastalıktan korunmak için öncelikle bulaşma yollarını bilmemiz önemlidir. Bu sayede hasta olan kişiye yaklaşmayarak, mümkün olduğunca aynı ortamda bulunmayarak tedbir alınabilir. Korunmanın en önemli yolu ise aşı olmaktır.

Suçiçeği Korunma Yolları
Suçiçeği Aşısı

Kimler Suçiçeği Aşısı Yaptırmalıdır?

1) Suçiçeği hastalığını geçirmemiş olanlar,
2) 15. aydan sonra tüm çocuklar
3) Kreş ve okul zamanında olan çocuklar,
4) Akut lösemisi olanlar,
5) Bağışıklık yetmezliği olanlar,
6) Kronik rahatsızlığı olanlar,
7) Organ nakli olması planlanan hastalar,
8) Sağlık, kreş ve okul personelleri,
9) Adölesan ve yetişkinlik dönemine kadar aşı olmayanlar,
10) Hamile kalmayı planlayan kadınlar aşı yaptırmalıdır.
Bu sayede en önemli korunma yolunu gerçekleştirmiş olurlar. Aşının koruma süresi yüksektir.