Gastrit Nedir?

Gastrit, midenin iç kısmında bulunan mukoza tabakasının iltihap kapması sonucru ortaya çıkan mide rahatsızlığıdır. Mukoza tabakası mideyi çeşitli zararlı bakterilerden korumaktadır. Bu tabakanın iltihaplanması midenin işlevini yerine getirememesi demektir. Her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Ülserle karıştırılmaktadır. Oysa ülser, gastritin ilerlemiş halidir. Ülsere göre daha çok yüzeysel zarar vermektedir. Bu yüzden tedavisi ülser tedavisine göre daha kolaydır. Bu hastalık çoğu zamanlarda kendini belli etmez bu yüzden tedaviye geç kalınabilmektedir.

Gastrit Çeşitleri

Gastritin üç türü vardır. Bunlar akut, kronik ve eroviz gastrittir.

Akut Gastrit

Akut gastrit mide zarının iltihaplanması sonucu aniden ortaya çıkmaktadır.

Kronik Gastrit

Kronik gastrit, akut gastrite göre daha aşamalı ilerler. Bir anda ortaya çıkmaz. Uzun süreli bir hastalıktır. Az belirti vermektedir bu yüzden geç fark edilebilir. Eğer geç fark edilirse ülser ve mide kanserine çevirebilir.

Eroviz Gastrit

Bu tür gastrite iltihaplanmalar sebep olmaz. Ağrı kesici ilaçlara bağlı olarak oluşmaktadır.

Gastrit Nedenleri

En önemli nedeni  Helikobakter Pilory enfeksiyonudur. Diğer önemli nedenler ise;
1) Aşırı stresli bir hayat: Aşırı stres midede asit salgılanmasını arttırır bu fazla asit ise midenin tahriş olmasına neden olur.
2) Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanmak,
3)
Uzun süre aspirin türü ağrı kesici kullanmak,
4)
Böbrek ve karaciğer hastalıkları,
5)
Viral enfeksiyonlar,
6)
Aşırı asitli içecek tüketmek,
7)
Yanlış beslenme,
8)
Reflü gibi mide rahatsızlıkları gastritin oluşmasına neden olmaktadır.

Gastrit Belirtileri

Gastritin en önemli belirtisinin mide ağrısı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Diğer önemli ve bilinmesi gereken belirtiler neler bunlara bakalım.
1) Çabuk doyma hissi,
2) Çabuk doyma hissinden dolayı kilo kaybı,
3) Mide bulantısı,
4) Kusma,
5) Kan kusma,
6) Dışkının koyu renkte olması,
7) Midede şişkinlik hissi,
8) Sindirim sorunu (hazımsızlık) gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler kronik gastritte yavaş yavaş, akut gastritte aniden ortaya çıkar.

İlginizi çekebilir  Kabızlık Nedir, Nasıl Geçer, Nedenleri Nelerdir?

Gastrit Tanısı Nasıl Konur?

Tanı konulması için öncelikle gastroenterologa ya da dahiliye uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır. Yapılacak bazı tetkikler kesin tanı konulmasını sağlayıp tedaviyi belirleyecektir. Yapılabilecek testler Üst endoskopi, kan testi, dışkı testi, kan sayısı  ve anemi testleridir. Bu testler sonucunda doktor nasıl tedavi uygulayacağını belirler. Sizin için en uygun tedavi yolunu izler.

Gastrit Tedavisi

Tedavi edilmezse ülser ya da mide kanserine yol açması nedeniyle tedavisi şart olan bir hastalıktır. Yol açan sebeplere bakılarak tedavi uygulanır. Eğer hastalığa mide asidi yol açmışsa mide asitlerini ortadan kaldıracak ilaçlar verilir. Bu ilaçlar Talcid ve Rennie gibi asit nötürleyicilerdir. Mide asidini nötrleyen magnezyum sütü ve pepto-bismol gibi antiasitler, asit üretimini azaltmak için Tagamet ve Pepcid H2 karşıtları, asidi üretimini engel olmak için proton pompa inhibitörleri doktor tarafından önerilmektedir. Hastalığa yol açan neden Helikobakter Pilory enfeksiyonu ise doktorunuz buna uygun antibiyotikler yazabilir. Hastanın tedavi süresinde yediği yiyeceklere, içtiği içeceklere dikkat etmesi önemlidir. Hasta için diyet gerekliyse diyette uygulanabilmektedir. Sigara, alkol ve bağımlılık yapan maddeler kullanılıyorsa bırakılması gereklidir. Düzenli ve doğru beslenmekte tedavi sürecinde önemlidir.

Gastritten Korunma Yolları

En önemli korunma yolu stresten uzak bir hayat geçirmektir.
1) Düzenli ve dengeli beslenmek,
2) İlaçları doktor gözetiminde kullanmak,
3) Bilinçsiz ilaç kullanmamak,
4) Asitli yiyecekler tüketmemek,
5) Lokmaları yavaş ve küçük olacak şekilde tüketmek,
6) Hazır gıdaları tüketmemek,
7) Yemek yedikten sonra ağır egzersizler yapmamak ya da uzanmamak gereklidir.

Gastriti Olanlar Dikkat!

Gastritten korunma yollarında bahsettiğimiz her şeyi uygulamanız tedavi sürecinin daha olumlu gelişmesini sağlayacaktır. Doktorunuz diyet listesi verdiyse uygulamalısınız. Mideye zarar veren gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Bunlar;
1) Kafeinli içecekler ( asitli içecekler, kahve, çay, portakal suyu dahil)
2) Kızartılan yiyecekler,
3) Alkol, sigaradır.

İlginizi çekebilir  Egzama Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Gastriti Olanlar İçin Yararlı Yiyecekler

Gastrit İçin Yararlı Besinler
Gastrit İçin Yararlı Besinler

Gastrite iyi gelen yani mideye zarar vermeyen besinlerden bahsedelim.
Brokoli, brüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, lahana, kara lahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye gibi koyu yeşil yapraklı besinler tüketilmelidir. Az yağlı proteinleri tüketmek önemlidir. Bunlar; yağsız et, balık, tavuk, soya ürünleri, baklagiller, az yağlı süt ve az yağlı yoğurt gibi besinlerdir. Flavonoidler bakımından zengin gıdalar arasında kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber( acı olmayacak) sayılabilir. Bal, hindistan cevizi suyu tüketilebilir. En önemlisi bol bol ılık su içilmelidir. Bu besinleri bilgi amaçlı vermekteyiz. Doktorunuz sizin için en uygun besinleri belirleyecektir.