Miyom Nedir? Belirtileri, Çeşitleri, Tanısı ve Tedavisi
Tümör denildiğinde akıllara kanser gelmesi normaldir ancak vücutta oluşan normal dışı tüm şişliklere bu ismin verildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Miyom hastalığı ile ilgili her türlü ayrıntının bilinmesi son derece önemlidir.
Nedir?
Miyom, rahim ve rahim ağzında ortaya çıkabilen normal dışı düz kas dokusu büyümesine verilen isimdir. Miyom nedir sorusunun bir diğer cevabı da rahim ağzında oluşan iyi huylu tümörlerdir.
Nedeni
Yapılan araştırmalar sonucunda Miyom sorununun neden oluştuğuna dair kesin bilgi elde edilememiştir. Bu sorun östrojen yani kadınlık hormonunun fazla olması nedeniyle ortaya çıkabilir. Genlerle bu sorunun geçme ihtimali de fazladır. Yani, annesinde ya da ablasında bu sorun olan kadınlarda miyom oluşma riski fazladır. Hamilelik döneminde kadınlık hormonunun yüksek oranda salgılanması nedeniyle Miyomlar bu dönemde büyür. Hastaların birçoğunda rahim içinde birden fazla miyom görülmektedir. Uzmanlara göre her dört kadından birinde teşhis edilen bu sorun aslında daha fazla kadında görülmektedir. Birçok kadın bunu hissetmediği için kayıtlara geçmemektedir. Miyom sorununun kesin sebeplerinin belirlenmesi için çalışmalar devam etmektedir.
Belirtileri
Miyom, pek çok kadında herhangi bir belirti göstermez ve kendiliğinden küçülür. Menopoz sonrasında kendiliğinden küçülmeye başlayan bu sorun bazı durumlarda ise çeşitli belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Karında sıklıkla ortaya çıkan ve önemli ölçüde rahatsızlık veren ağrı hissi
- Kasıklarda ve karında sürekli dolgunluk hissi
- Fazla ve uzun süren adet kanamaları durumu
- Sıklaşan kabızlık sorunu
- Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı durumu
- Sıklıkla idrara gitme isteği
- Hareketli bir hayat tarzına rağmen basur oluşması
Çeşitleri
Miyomlar rahimdeki düz kastan meydana gelmekte ancak yerleşim yerine, büyüklük ve sayısına göre farklı kısımlara ayrılır. Miyom çeşitleri şu şekildedir:
Subserozal Miyomlar
Rahmin dış kısmında yani rahim duvarının üzerinde gelişim gösteren bu miyomlar büyümesi halinde çevresindeki dokulara baskı uygulamaya başlar. Bu tür miyomlar akıntı şeklinde kendini gösterir. Ayrıca, aşırı kana sorunu da beraberinde gelir. Görsellik olarak da olumsuz etkileri bulunmaktadır.
İntramural Miyomlar
Rahim duvarı içinde gelişip, bu alanda büyüyen miyomlara İntramural miyomlar ismi verilmektedir. En sık rastlanılan miyom türü bu türdür. Büyüme göstermeleri durumunda rahimde dolgunluk hissine neden olmaktadırlar. Bu durum genellikle kilo alımına ya da gebeliğe yorumlanmaktadır. Genellikle adet döneminde pıhtılı kanaya neden olurlar. Ayrıca, rahim çevresinde ağrılarla birlikte sık idrara çıkma isteğine de neden olabilirler.
Submukozal Miyomlar
Az rastlanan miyom türü olan Submukozal miyomlar, rahim kavitesinin alt kısmında oluşup gelişme gösterirler. Bu miyomlar büyüdüğü takdirde rahim kavitesinin tıkanmasına neden olurlar. Normalden daha fazla adet kanamaları ortaya çıkarırlar. Kanamaların süreklilik kazanması durumunu da ortaya çıkarabilirler. Bu tür miyomlara önleme alınması son derece önemlidir.
Sorunları
Miyom, sıklıkla görülüp birçok kadında müdahaleye gerek duymadan küçülmesine rağmen bazı durumlarda mutlaka müdahale edilmelidir. Miyomun oluştuğu yere ve sayısına göre oluşacak sorunlar değişiklik göstermektedir. Özellikle sosyal hayatı derinden etkileyebilen bu sorun psikolojik açıdan da olumsuzluklara neden olmaktadır.
Miyom nedeniyle ortaya çıkan sorunlar arasında kısırlık da yer almaktadır. Çocuk sahibi olamayan kişiler incelendiğinde bir kısmının sorunu miyomlardır. Miyomlar döllenen yumurtanın rahme tutunmasını önleyebilir ya da yumurtalık kanallarına baskı uygulayarak spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir.
Miyom olmasına rağmen gebe kalan kadınların düşük yapma olasılığı yüksektir. Rahim kanlanmasında bozukluklara neden olan miyom, bu nedenle düşük tehlikesine neden olmaktadır. Gebelik döneminde kadınlık hormonundaki artışla büyüyen miyomlar daha fazla soruna neden olabilir. Miyoma bağlı düşük yapan hastalardan bu sorun alındıktan sonra önemli bir kısmı sağlıklı çocuk sahibi olabilmiştir.
Tanısı
Miyom olduğundan şüphelenen kişiler öncelikle belirtilere dikkat etmelidir. Belirtileri yoğun olarak yaşayan kadınlar jinekolojik muayene için başvurmalıdır. Basit bir muayene ile bu sorun ortaya çıkarılabilir. Miyom tanısı konusunda ultrasonografi de önemli bir yere sahiptir. Yine de 1 cm’den küçük ya da çok büyük miyomlar bu yöntemle tespit edilemeyebilir. Bu tür durumlarda bilgisayarlı tomografi ile rahmin üç boyutlu görüntüsü elde edilir ve sorun tespit edilir. Ayrıca, Histerosalpingografi adı verilen inceleme ile rahim ve fallop tüplerine özel bir boya verilir. Boyadaki değişimle miyom tespit edilir. Genellikle bu tarz yöntemlere gerek kalmadan muayene ile miyom tanısı konulabilmektedir. Miyom tanısı sonucunda en uygun tedavi yöntemine karar verilmektedir.
Tedavisi
Miyom sorununda cerrahi yöntem gerekli olabilir. Bu noktada çeşitli yöntemlerle bu soruna çözüm bulunabilir. Miyom sorununda uygulanacak cerrahi yöntemler şu şekildedir:
Laporaskopik Yöntem
Günümüzde miyomların alınmasında en fazla kullanılan yöntem laparoraskopik yöntemdir. Bu yöntem sayesinde karın hiç açılmadan göbek çukurundan girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Bu yönteme kapalı yöntem ismi de verilmektedir. Çok sayıda miyomlarda dahi bu yöntem kullanılabilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde laporaskopik yöntem de gelişmiştir. Özellikle boyut olarak büyük miyomlarda çok dikkatli hareket edilmelidir. Bu tarz ameliyatların tecrübe gerektirdiği unutulmamalıdır.
Histerokopi Yöntemi
Miyomların rahim içinde bulunduğu durumlarda histerokopi yöntemi devreye girmektedir. Bu yöntemle rahme yerleştirilen histeroskop sayesinde rahim içinde bulunan miyomlar çıkarılabilir. Bu yöntem uygulanmadan önce gerekli tetkikler yapılmalıdır. Uygulama aşaması da tecrübeli cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.
Miyomektomi Yöntemi
Bazı miyomlar kısa sürede çok büyük boyutlara ulaşabilir ve rahim ağzını tıkayacak duruma gelebilir. Bu durumlarda eğer kişi menopozdaysa rahim alınır ancak rahim kurtarılmak istenirse cerrahi yöntem olan miyomektomi uygulanarak miyomlar çıkarılır. Bu işlem geniş çaplı bir ameliyat olduğu için sonrasındaki süreç uzun ve dikkat gerektiren bir süreçtir.
Ameliyatsız Yöntem
Miyomun yapısına göre hastalara ameliyatsız çözümler de sunulabilmektedir. Bu yöntemlerden ilki ilaç tedavisidir. Miyoma neden olan etkenler tespit edildiğinde bu etkenleri ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi uygulanır. Bu yöntemle sürekli olarak miyomların durumu kontrol edilmelidir. Eğer büyüme devam ederse cerrahi yönteme başvurulmalıdır.
Miyom tedavisinde son dönemlerde Magnetik Rezonans (MR) yöntemiyle ses dalgasının odaklandırılması sayesinde tedavi yapılabilmektedir. Bu sayede ameliyatsız bir şekilde miyom tedavisi yapılabilmektedir. Ancak bu yöntem belirli seviyedeki miyomlar için uygulanmaktadır. Öncelikle miyomun yapısının ve bölgesinin tespit edilmesi gerekmektedir.
Kadınların büyük çoğunluğunu ilgilendiren miyom konusunda dikkatli olunması son derece önemlidir. Çoğunlukla kendiliğinden küçülen miyomlar rahatsızlık veriyorsa ya da miyom olduğuna dair belirtilerden bir kısmından şikayetçiyseniz mutlaka uzman yardımı almalısınız. Gerekli tetkikler yapılarak en doğru karar verilecektir.