Beynin bazı bölgeleriyle ilişkili olan uyku, insan hayatının devamı için gerekli ve zorunlu. Ayrıca uykunun vücudu tamir edici bir özelliğe sahip olduğunu belirtmekte de fayda var çünkü uykuda geçen süre boyunca vücutta salgılanan büyüme hormonu sayesinde vücut yenileniyor ve yaralar da uyku esnasında tamir ediliyor.

Uyku düzensizliği büyük sorun

Uykunun fiziksel faydalarının yanı sıra insan zihni, uykudayken de boş durmuyor ve gün içerisinde çözülemeyen karmaşık problemler uykudayken çözülmeye çalışılıyor. Sağlıklı bir insan, 90 yıllık hayatının 32 yılını uykuda geçiriyor. Uyku ihtiyacı yeterince karşılanamadığında ise, ilk olarak bağışıklık sistemi etkileniyor. Bağışıklık sistemi yeterli çalışmadığında ise, dudak kenarlarında çıkan uçuklar görülebiliyor. Ayrıca düzensiz yetersiz uyumak, yaşlanmayı hızlandıran süreçlerin de başında geliyor. Ama ne yazık ki günümüzde uykunun insan sağlığı için yararlı olduğu bilinse de, oldukça hızlı ve yoğun bir hayat sürdüğünden dolayı çoğu kişi, uyku düzenine gereken önemi vermiyor. Yaş ilerledikçe de, sağlıklı uyuma şansı daha da azalıyor çünkü yaşı ilerleyen kişiler gün içerisinde kısa kestirmeler yapıyorlar ve bu da düzenli uykuya geçiş sürelerini kısaltıyor. Bunun yanı sıra, yaşlılar  gece sık sık uyanabiliyor ve uykuları bölünebiliyor. Bu durum ise geceleri salgılanan büyüme hormonunda azalmaya sebep oluyor ve vücut giderek daha hızlı yaşlanmaya başlıyor.

Sağlıklı bir uyku için yapılması gerekenler

Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, düzenli uykuyu bir orkestraya benzetiyor ve bu orkestradan güzel bir müzik çıkabilmesi için her şeyin doğru yapılması gerektiğini söylüyor. Dr. Melih Vural’a göre sağlıklı bir uyku uyuyabilmek için, gün içerisinde kestirme yapmamak, yatmadan en az iki saat önce çay ve kahve tüketmemek, aç yatmamak, her zaman aynı yatakta uyumak ve hep aynı saatte uyumaya dikkat etmek en önemli noktalar arasında. Buna ek olarak, vücudun düzenli hormon sağlaması için yatak odasının sessiz ve tamamen karanlık olmasına da son derece dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca sabah en geç saat 8’de uyanmak ve gün ışığından faydalanmakta uykuyu düzenleyen etmenlerden biri. Bunun yanı sıra, sabahları erken kalkarak gün içerisinde daha verimli olunacağını da eklemek gerekir.

İlginizi çekebilir  Ödemden kurtulmanın pratik yolları