Kişisel tarzı yansıtan en önemli ayrıntılardan biri de kişiye özel olarak kullanılan parfümler. Birbirinden farklı koku notalarının bir araya gelmesiyle üretilen ve birbirinden güzel kokulara sahip olan parfümler, günlük hayatın içerisinde oldukça sık kullanılıyor.

Parfüm kullanıyorsanız bir kez daha düşünün

Parfümün içeriğinde yer alan fitalat adlı kimyasal madde, endokrin, yani hormon bozucu olarak biliniyor. Fitalatla ilgili olarak Massachusetts Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, birçok üründe kullanılan fitalat maddesine maruz kalan kişiler incelenmiş ve bu kişiler arasında tüp bebek tedavisi görenlerin sperm ve yumurta kalitesinde belirgin bir azalma gözlemlenmiş.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir yaptığı açıklamalarda, çevresel faktörlerin üreme sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor ve özellikle de bebek sahibi olmaya çalışan erkeklerin bu tür kimyasal maddelere mümkün olduğunca az temas etmesini ve parfümün direkt olarak cilde sürülmesinden sakınmak gerektiğini belirtiyor.

Fitalat maddesinin kullanıldığı alanlar dikkat çekiyor

Fitalat maddesinin günümüzde son derece geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Son 75 yılda sadece parfümlerde değil günlük hayatta kullanılan oyuncaklarda, alışveriş torbalarında, ayakkabı, inşaat, deterjan, kırtasiye ürünleri ve PVC den üretilen malzemelerin esnekleştirilmesi gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılan bu madde, cilt ve ağız yoluyla kolayca temas edebiliyor.

Fitalat, endokrin bozucu olarak tanımlanıyor

Endokrin bozucu maddelerin en önemli etkilerinden biri de, vücuda alındıklarında hormonları taklit etmeleri veya engellemelerinden kaynaklanıyor. Böylece bu maddeler, vücudun sağlıklı çalışmasını da kolaylıkla engelleyebiliyor. Bu maddelerin immmünojenik olmamaları nedeniyle vücut bu maddeleri dışarı atmaya çalışmıyor.

Doğurganlığı bitiriyor

Üreme ve gelişimsel süreci oldukça olumsuz etkileyen fitalat, erkeklerde üreme yeteneğinin azalmasına, meme bezlerinin büyümesiyle birlikte fiziksel olarak karşı cinse benzemelerine yol açıyor. Bu nedenle fitalat maddesinin en zararlı etkisinin, doğurganlığı etkilemesi ve kısırlığı tetiklemesi olduğunu söyleyebiliriz. Fitalat maddesinin diğer zararları ise dikkat azalması, astım ve kanser olarak sıralanıyor.

İlginizi çekebilir  Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?