Toplumumuzun bir kesiminde süt dişleri ile alakalı “Zaten bu dişler düşüp, yerine yenisi gelecek, tedavi ettirmeye gerek yok çekelim gitsin” düşüncesi var.  Maalesef bu yaklaşım çocuklarda mental, gelişimsel ve psikolojik olarak pek çok probleme neden olmaktadır.

Süt dişlerinin önemi

Süt dişi dizisi ve karmaşık dişlenme dönemi çocuğun gelişiminin en aktif olduğu döneme denk gelmektedir. Bundan dolayı ağızda kısa süre kalacakları düşüncesiyle, tedavilerinin ihmal edilmesi çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyecek büyük bir hatadır.

Süt dişleri neden tedavi edilmeli

  • Süt dişleri sütle beslenmeden, sürekli beslenmeye geçişi sağlar. Bu değişiklik başlangıçtaki mikst diye tabir edilen yutkunmadan, seconder yutkunmaya yani dilin damağa yaslanarak yapılan yutkunmaya geçmeyi sağlar. Erken süt dişi kaybı seconder yutkunmaya geçişte problemlere neden olur.
  • Süt dişlerinin beslenmede önemli bir yeri vardır. Çürük dişler ağrı yapacağı için ağrıyan dişlerle doğru bir beslenme yapılamayacaktır. Süt dişleri çekilince bu seferde dişsiz ağızla doğru dürüst bir beslenme gerçekleşmeyecektir. Bundan dolayı büyüyüp-gelişme olumsuz etkilenir.
  • Süt dişlerinin çürük olması veya çekilmesi, yenilen besinlerin iyi öğütülememesine neden olur. Bu da başta mide olmak üzere bireyin genel vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler.
  • Süt dişleri çenelerin gelişimi içinde gereklidir. Vaktinden önce kaybedilen süt dişleri çene gelişimini de olumsuz yönde etkiler.
  • Çiğneme kaslarının orantılı olarak gelişmesi de süt dişlerinin gerektiği zamana kadar ağızda durması ile alakalıdır.
  • Süt dişleri konuşma içinde önemlidir. Özellikle çocuğun konuşmayı öğrendiği yaşlarda ön dişlerinin olmaması “F,V,S,Z,T” harflerini doğru telaffuz edememesine ve bunu alışkanlık haline getirerek ömür boyu yanlış telaffuz etmesine neden olur.
  • Çürük ya da eksik dişler kötü görüneceğinden dolayı özellikle kız çocuklarda, psikolojik olarak olumsuz etki bırakacaktır.
  • Süt dişleri altlarında bulunan kalıcı diş germlerini travmalara karşı korurlar. Erken kayıplar alttaki kalıcı dişte, olası bir travma durumunda hasar oluşmasına neden olabilir.
  • Süt dişlerin diğer bir görevi de alttan gelecek kalıcı dişlerin yerini korumak ve sürmesi için rehberlik yapmasıdır. Zamanından önce kaybedilen bir süt dişinin yerine, komşu dişler kaymaya başlar. Bunun neticesinde alttan gelecek kalıcı diş için yer kalmaz ve dişlerde çapraşıklık meydana gelir veya alttaki kalıcı diş gömük olarak kalır ve sürmez. Bu da ortodontik problemlerin oluşmasına neden olur.
İlginizi çekebilir  Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Maliyet kıyaslaması

Piyasada süt dişinin dolgu ücreti ortalama 150 TL, kanal tedavisi de dediğimiz ampütasyon işleminin ücreti de ortalama 250 TL’dir.

Zaten bunlar geçişi dişler deyip tedaviden kaçındığınızda dişler çapraşıklaşacağı için ilerleyen yaşlarda çocuğunuza tel tedavisi yaptırmak zorunda kalacaksınız. Tel tedavisinin ücreti ise 4500-9000 TL arasında değişecek ve 1-3 yıl arasında çocuğunuz tel kullanmak zorunda kalacaktır.

Kısacası yağmurdan kaçarken doluya tutulmamanızı tavsiye ederim.