İmplant ve implant destekli sabit protezler

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte diş hekimliğinde de büyük ilerlemeler sağlanmıştır. Geliştirilen implant ve implant üstü protez tedavileri, klasik protez tedavilerinden çok daha estetik, çok daha fonksiyonel ve tatmin edici sonuçlar vermektedir.
İmplant nedir?
Herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen doğal bir dişin boşluğunu doldurmak, estetik ve fonksiyonel açıdan eksikliğini gidermek için kullanılan, diş kökünün yerini tutan, genellikle titanyumdan yapılan ve üzerine yerleştirilecek proteze dayanak oluşturan materyaldir.
İmplant’ın klasik yöntemlere göre avantajı
Klasik yöntemlerde bir diş eksikliğini giderebilmek için, boşluğa komşu olan dişler aşındırılarak kaplanır. Boşluk komşu dişlerden destek alan köprü proteziyle kapatılır. İmplant’ın en büyük avantajı diğer dişlere dokunmadan sadece eksik dişin olduğu bölgede gerçekleştirilen bir operasyondur ve klasik yöntemlere göre çok daha estetik ve sağlıklı bir tedavidir.
Diğer bir avantajı ise kemik dokusunu korumasıdır. Klasik köprülerde zamanla dişsiz bölgede kemik dokusu azalır. İmplant uygulanan bölgelerde ise kemik dokusu yüksekliğini korur.
Çene kemiğinin durumunun değerlendirilmesi
İmplant planlaması yapılırken ağız içi muayene, röntgen ve tomogrofi beraber değerlendirilir. Uygun kemik hacmi, karşıt diş ile olan mesafe, genel olarak dişlerin kapanışı, sinüslerin durumu ve diğer anatomik oluşumlar göz önünde bulundurularak planlama yapılır.
Kemik hacmi yetersizse kemik tozu uygulanarak yeterli hacim elde edilmeye çalışılır. Kemik tozuyla yeterli yükseklik sağlanamayacaksa implant uygulanmaz.
Sinüsler çok sarkıksa KBB Doktoru ile konsültasyon yapılarak Sinüs Lifting işlemi yapılır ve yeterli kemik yüksekliği elde edilir.
İmplant yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?
- Operasyonu yapacak diş hekiminin Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi veya Oral İmplantoloji uzmanı olması
- İmplant markasının FDA sertifikasına sahip olması ve ülkemizde yaygın olarak kullanımda olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca markayı not almak da fayda vardır. İlerde implantınız ile ilgili bir problem yaşadığınızda diş hekiminin onarım yapabilmesi için İmplant’ın markasını söylemeniz gerekir. Yaygın kullanılan markaların ürünlerini bulmak daha kolay olacaktır.
İmplant tedavisi ne kadar sürer

İmplantın yerleştirilmesi
Tedavi süresi implant yapılacak bölgeye, kemik yapısına, diş çekilmiş ise kemiğin iyileşme durumuna, diş çekilmemiş ise dişte iltihap olup-olmamasına göre değişiklik gösterir.
Diş önceden çekilmiş ve çekim yeri tamamen iyileşmiş ise implant 15 dakikalık bir operasyonla yerine yerleştirilir. Eğer implant yerleştirilecek bölgede yeterli kemik kalınlığı yoksa kemik tozu eklemek gerekir. Kemik tozu ekleme işlemi ile operasyon 20-25 dakika kadar sürer.
Diş henüz çekilmemiş ise iki yöntem vardır. Eğer çekilecek dişte herhangi bir iltihap veya defekt yok ise çekim yapılıp implant direk çekim bölgesine yerleştirilir. Bu operasyon dişin durumuna göre 30-40 dakika içinde gerçekleştirilir. Çekilecek dişte iltihap varsa çekim yapıldıktan sonra tam bir iyileşme gerçekleşmesi için 2 ay beklenir ve ardından 15 dakikalık bir operasyonla implant yerleştirilir.
İmplant üstüne protezin yerleştirilmesi
Kemik içine yerleştirilen implantın kemiğe tam uyum (Osteointegrasyon) sağlaması için 3-4 ay kadar beklenir. Bu süre tamamlandıktan sonra implantın üstüne gingiva former adı verilen diş eti şekillendiricileri takılarak 1 hafta beklenir.
Bundan sonra ağız içerisinden ölçü alınarak implant üzerine gelecek protez hazırlanır. Prova aşamaları ile birlikte 10 gün içerisinde protez dişiniz takılmış olur.
İmplant operasyonunda ağrı olur mu? Komplikasyon oluşabilir mi?
İmplant, lokal anestezi yapıldıktan sonra kemik içine yerleştirilir. Diş çekiminde olduğu gibi sadece iğnenin acısını duyarsınız. İmplant yerleştirilirken her hangi bir ağrı hissetmezsiniz.
İmplant operasyonlarında beklenmedik bir komplikasyon gelişme riski diş çektirirken oluşabilecek risklerden daha düşüktür. Operasyonu uzman bir doktor yaptıktan sonra endişe edilecek bir durum yoktur.
İmplant operasyonundan sonra ağrı olur mu?
İmplant operasyonundan sonra birkaç gün ağrı ve yüzde şişlik oluşma ihtimali vardır. Doktorun reçete edeceği ilaçlar kullanılır ve anlatıldığı gibi buz uygulaması yapılırsa ağrı ve şişlik durumuyla karşı karşıya kalınmaz.
İmplant yapıldıktan sonra nasıl bir ağız bakımı yapılmalıdır?
Klasik ağız bakımına devam edilebilir. Farklı olarak yapılması gereken ara yüz fırçası kullanarak implant protez ile diş eti arasındaki bölgenin temiz tutulmasıdır. Bu bölge düzenli temizlenmezse zamanla diş etinde çekilme ve kemik seviyesinde azalma olur. Nihayetinde implant’ın kaybı gerçekleşir.
İmplant’ın ömrü ne kadardır?
Diş Hekiminin tavsiye ettiği gibi ağız bakımı yapılır ve periyodik olarak kontrollere gidildiği takdirde implant ömür boyu kullanılabilir.
İmplant tedavisinde yaş sınırı var mı?
Kemik gelişimini tamamlamış (18 yaş üstü) her bireye implant uygulanabilir.
Kimler implant yaptıramaz?
- Kalp rahatsızlığı olan hastalar (Doktorları ile konsültasyon yapılır)
- Ağız böbrek rahatsızlığı olan hastalar
- Kontrol altına alınamayan diabet hastaları
- Kan pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar
- Radyoterapi görmüş hastalar
- Ağır hormonal rahatsızlıkları olan hastalar
- Kemik hastalıkları olan hastalar
- Çene ekleminde fonksiyonel bozukluk olan hastalar
İmplant tedavisinin maliyeti
İmplant tedavisinin maliyeti, kullanılan implant materyalinin markası, üzerine gelecek protezin yapılacağı materyale göre değişiklik gösterir. Ortalama bir implant ve implant destekli protezin fiyatı 1500 TL ile 5000 TL arasında değişmektedir.

